Petromax grilovací nádobí

Je to tu – konečne prišiel čas, kedy si budete môcť prvýkrát vyskúšať váš nový grilovací riad. Než ale na svoju panvicu hodíte prvú stejku - zadržte! Hoci je väčšina železného a liatinového riadu opatrená ochrannou vrstvou priamo od výrobcu, u niektorých je potrebné vykonať proces zvaný „seasoning“ alebo vypálenie, vďaka ktorému riadu získa patinu, ktorá chráni jeho povrch.

Práve táto patina a jej udržiavanie je alfou aj omegou kvalitného grilovacieho riadu. Po každom použití a správnej starostlivosti sa tak jej vlastnosti ďalej zlepšujú.
Nutnosť vykonávať proces vypálenia pred prvým použitím sa líši nielen na úrovni výrobcu, ale často aj produkt od produktu, preto odporúčame aspoň nahliadnuť do manuálu vášho produktu a uistiť sa, či je seasoning vašej panvice, platne alebo kotlíka nutný.

Všeobecne sa dá povedať, že železné panvice z kovanej ocele si patinu potrebujú vytvoriť, pri liatinovom riade nie je proces vždy nutný. Avšak keď vypálenie vykonáte aj pred prvým použitím liatiny, nič tým nepokazíte.

Ako na seasoning panvíc a kotlíkov z kovanej ocele alebo liatiny:

  1. Najprv panvicu umyte horúcou vodou s malým množstvom umývacieho prostriedku. Nechajte ju pár minút odmočiť a potom dôkladne osušte.
  2. Ideme na to! Umiestnite panvicu nad zdroj tepla - horák, uhlíky - a nalejte do nej jedlý olej (nepoužívajte olivový) alebo maslo a pokryte ním celé dno. Nezahrievajte panvicu príliš rýchlo, voľte skôr stredný plameň. Po jej zahriatí pridajte 1-2 čajové lyžičky soli.
  3. Zvýšte žiaru na maximum a z času na čas mierne premiešajte olej napríklad drevenou špachtľou. Za nejakú dobu dno panvice sčernie a vytvorí charakteristickú patinu.
  4. Potom panvicu vyprázdnite a nechajte ju pomaly vychladnúť. Následne ju ľahko opláchnite v teplej vode a odstráňte opatrne prípadné drobné nečistoty.
  5. Potom panvicu riadne vysušte a ošetrite jej povrch olejom, rastlinným tukom alebo špeciálnou ošetrujúcou pastou Petromax .
  6. A je to. Vaša panvica je pripravená na použitie. Na dosiahnutie maximálneho efektu a zabránenie vzniku korózie použite ochrannú pastu po každom použití.


Máte panvicu nad oheň „ griddle “? Tam je postup vypálenia ešte málinko rafinovanejší:

  1. Nalejte na dno griddlu dostatočné množstvo oleja, ktorý sa nebude prepaľovať, aby ním bola pokrytá maximálna možná plocha.
  2. Umiestnite griddle nad oheň a akonáhle sa ohreje, pridajte väčšie množstvo soli.
  3. Nevynechajte ani centimeter. Zmes soli a oleja priebežne miešajte a snažte sa jej pokryť celú vriacu plochu panvy.
  4. Pridajte pokrájané plátky zemiakov (lúpané či nelúpané) a opekajte ich z oboch strán do hneda. Počkajte, kým panvica nesčernie a nevytvorí si charakteristickú patinu.
  5. Očistite povrch a nechajte panvicu vychladnúť. Potom ju umyte horúcou vodou a odstráňte prípadné drobné nečistoty. Proces zakončite použitím ošetrujúcej pasty Petromax , Ktorá bude griddle chrániť pred vznikom korózie.
  6. Máte hotovo!


Tip! Aby vám patina vydržala čo najdlhšie, prečítajte si naše tipy ako sa starať o grilovací riad