Jak vybrat venkovní topidlo nebo ohniště? Položte si tyto důležité otázky

Grilovacia sezóna nekončí v septembri! Aké vybrať? Plynové, elektrické či infra? Odpovede na 4 zásadné otázky.

Čo naplat, obdobie teplých večerov, ktoré môžete s priateľmi a rodinou tráviť vonku v našich končinách, netrvá večne. Nechcete sa vzdať vonkajšej pohody? Možno je na čase sa poobzerať po zdroji vonkajšieho tepla, ktorý by vám dovolil si tieto okamihy užívať si dlhšie.

Či už si robíte dôkladnú rešerš a zakladáte si excelovskú tabuľku na porovnanie parametrov jednotlivých variantov, alebo nakupujete skôr podľa pocitu a príležitosti, je pár vecí, ktoré by ste mali pri výbere typu vonkajšieho ohrievača vziať do úvahy.

Aký veľký priestor bude vykurovať?

Možno máte veľkosť niekde zapísanú v stavebných plánoch, možno si budete musieť svoju terasu odkrokovať. Či už pôjdete akoukoľvek cestou na meranie priestoru, ktorý chcete vykurovať, odporúčame vždy vykonať aspoň hrubé meranie . Inak môžete skončiť buď s poddimenzovaným ohrievačom, ktoré vašu terasu nevyhreje, alebo naopak siahnete veľmi vysoko az vašej zimnej záhrady sa stane behom pár okamihov sauna. Všeobecne platí, že na vyhriatie jedného metra kubickej terasy je potrebný výkon 30-50 W .

Ako dobre odvetrávaný je priestor, ktorý potrebujete vykurovať?

Zamyslite sa tiež nad tým, ako veľmi dochádza k výmene vzduchu v mieste, ktoré chcete vyhrievať. Na to je dobré myslieť z dvoch dôvodov: jednak väčšia cirkulácia (napríklad pri otvorených terás) znamená vyššiu stratovosť tepla a tomu je potrebné zvlášť pri elektrických ohrievačoch prispôsobiť výkon. Opačným protipólom je potom situácia, kedy chcete zvoliť typ ohrievača s priamym spaľovaním (plynové alebo ohnisko), ktoré naopak dobrú cirkuláciu vyžadujú kvôli nutnosti odvodu CO 2 .

 

Čo je lacnejšie na obstaranie a čo na prevádzku?

S trochou zveličenia môžeme povedať, že ohrievač je primitívnou formou grilu, pretože situácia týkajúca sa ceny je viac-menej podobná ako v prípade grilov . Pokiaľ nebudeme brať do úvahy dizajnové hľadisko, ktoré môže výrazne prehovoriť do obstarávacej ceny, potom sa dá všeobecne povedať, že plynové ohrievače sú drahšie na obstaranie, ale ich prevádzka je menej nákladná .

Oproti tomu elektrická a infra ohrievač a sa dajú zaobstarať pomerne lacno , ale ich prevádzka vás vyjde drahšie (pozor na praskajúce infra žiarivky).

Je teda dobré premýšľať aj nad tým, ako často budete ohrievač využívať. Pokiaľ skôr príležitostne, bude pre vás zrejme jednoduchšie ísť elektrickou cestou , ak ste zatvrdilí a vaša terasová sezóna musí nutne trvať minimálne do decembra, zrejme sa vám oplatí skôr plynový variant .

Budete s ohrievačom manipulovať?

To je ďalšia zásadná otázka, ktorú si treba pri zaobstarávaní ohrievača položiť. Pokiaľ viete, že potrebujete vyhrievať terasu a nikdy inak, potom stačí len myslieť na to, aby ste mali buď zásuvku v dosahu a dostatok priestoru na umiestnenie ohrievača. Niektoré varianty sú riešené tak, aby bolo možné ich umiestniť do rohu a nezaberali príliš miesta – napríklad Enders Ecoline Pure .

Ak vaša párty cestuje s vami, je potrebné myslieť na to, aby vaše vykurovacie teleso bolo tiež mobilné . Väčšina plynových ohrievačov je vybavená kolieskami, ktoré vám manipuláciu uľahčia. To však nemožno povedať o všetkých elektrických typoch ohrievačov. Tie sú naopak niekedy designované ako designový doplnok interiéru a nepočíta sa s tým, že by sa s nimi manipulovalo.