Grilovaná zelenina: jak ji připravit a kdy kterou stáhnout z grilu?

Tiež sa vám na jar žiada trochu odľahčiť jedálniček, ale nechcete sa vzdať vonkajšieho grilovania? Skúste si k mäsu ugrilovať chrumkavú zeleninu. V tomto článku nájdete tipy, ako zeleninu pripraviť, aby chutila skvele, a tiež, kedy je ten správny čas ju z grilu stiahnuť.

Ugrilovať zeleninu zvládne každý, ale aby neskončila ako blato či uhlie, držte sa týchto zásad.

  1. Predtým, ako zeleninu položíte na mriežku grilu ju najskôr pokvapkajte niekoľkými kvapkami olivového oleja zmiešaného s vodou.
  2. Pred grilovaním naopak vynechajte:
    Čerstvú bazalku, ktorá sa spáli a zhorkne.
    Soľ, kvôli ktorej zelenina pustí vodu a vysuší sa. Soľte preto tesne pred pokladaním zeleniny na gril.
    Korenie, ktoré by sa dotýkalo priamo mriežky grilu. Mohol by sa totiž spáliť.

    Aká zelenina je na grile najlepšia?

Cuketa
Stačí ju iba nakrájať na hrubšie plátky a smelo s ňou na gril.
Čas grilovania: 5-7 minút

Paprika
Na grilovanie sú vhodné všetky druhy papriky. Vždy z nej však odstráňte semienka. S grilovaním to neprežeňte, nech je paprika pekne chrumkavá a nemá konzistenciu blata.
Čas grilovania: 8-10 minút


Huby
Ak vám huby chutia, nebojte sa ich ugrilovať. Na gril sa hodí akýkoľvek druh od šampiňónov, cez lesné huby až po veľké bedle.
Huby položte na gril najskôr rebrovou stranou dole, nestratí tak šťavu.
Čas grilovania: 8-10 minút



Baklažán
Grilovaný baklažán jednoducho nemá chybu. Pri grilovaní platia rovnaké zásady ako pri cukety.
Čas grilovania: 5-7 minút

Fazuľové struky
Očistené fazuľky položte na alobal aj s kúskami masla. Pridajte soľ a korenie.
Čas grilovania: 10 minút



Koreňová zelenina
Mrkva či petržlen sú vďaka svojej sladkastej chuti na gril ideálne. Najlepšie sú jemne chrumkavé. Aby ste skrátili dobu grilovania, môžete ich najskôr 4-6 minút predvariť vo vriacej vode.
Čas grilovania: 5-7 minút po predvarení

Cibuľa
Cibuľa grilovaním stratí svoju ostrú chuť a stane sa z nej sladká dobrôtka. Aby vám neprepadala mriežkou dole, nakrájajte ju na štvrtky či polovičky.
Čas grilovania: 5-7 minút po predvarení 8-10 minút

Kukurica
Grilovaná kukurica je veľmi sladká a chutná. Hodí sa ako príloha aj samostatne. Pre lepšiu chuť ju počas grilovania potierajte maslom. Môžete ju grilovať v celku, alebo olúpanú v alobale. Na konci nezabudnite na soľ.
Čas grilovania: 6-8 minút

Paradajky

Cherry paradajky grilujte výlučne v celku. Tie väčšie môžete rozkrojiť na polovicu a grilovať iba rozkrojenou stranou nahor.
Čas grilovania: 6-8 minút