Grilujeme bez masa: 3 rychlé recepty pro milovníky grilovaných sýrů

Plameniak nezabúda ani na labužníkov grilovaných syrov. Vybrali sme pre vás tri jednoduché recepty na to pravé syrové potešenie. Máte chuť na grilovaný camembert, halloumi alebo eidam?


Ktoré syry sú vhodné na grilovanie

Na začiatok jedno malé odporúčanie – negrilujte všetky syry, ktoré doma práve nájdete. Na grilovanie vyberajte tvrdšie syry s pevnejšou štruktúrou. Plátkové či mäkké syry by vyššiu teplotu nevydržali. Na gril sa hodí napríklad gouda, eidam, ementál, ale aj syry s plesňou na povrchu ako hermelín či camembert. Nič nepokazíte ani grilovaním halloumi syra či oštiepku.


Camembert s brusnicami a pistáciami

  1. Alobal preložíme na dve vrstvy a vytvoríme z neho košíček. Do neho vložíme camembert v celku.
  2. Syr pokvapkáme olivovým olejom a položíme na gril.

TIP: Syr grilujte po obvode mriežky, pretože uprostred je teplota najvyššia.

  1. Keď sa syr začne nafukovať, je hotový.
  2. Na záver camembert polejeme brusnicami a posypeme nasekanými pistáciami.

Jarný šalát s halloumi

  1. Syr halloumi nakrájame na plátky s hrúbkou zhruba pol centimetra a na sucho grilujeme pokiaľ nezozlátne.
  2. Medzitým si pripravíme šalát. Do misky pridáme mix šalátov vrátane rukoly a špenátu, pokrájané paradajky, papriku olivy a červenú cibuľu.
  3. Zeleninu zalejeme medovo-horčičnou zálievkou, ktorú si pripravíme zmiešaním 50 ml olivového oleja, lyžice vínneho octu, lyžice dijonskej horcice, medu, soli a korenia.
  4. Na hotový šalát položíme plátky grilovaného syra a môžeme podávať.

Syrové špízy

  1. Syr nakrájame na väčšie kocky. Pre tento recept voľte tvrdý syr ako eidam, goudu či ementál.
  2. Na špízy môžeme použiť ľubovoľnú zeleninu ako rôzne farebnú papriku, cibuľu, či cuketu alebo huby či ananás. Zakázané nie je ani mäso, pokiaľ by vám vegetariánska verzia nestačila. :)
  3. Suroviny striedavo napichujeme na špajle a grilujeme.

Zdroj foto: pexels.com, pixabay.com