Opilé kuře grilované na stojanu: ještě lepší a zdravější, než na plechovce od piva

Recept na opité kurča? Určite ste už počuli o pečení kurčaťa posadenom na plechovke piva. Áno mäso sa na stojaka pekne upečie zo všetkých strán, ale určite to nie je zdravé a bezpečné. Máme pre vás lepší spôsob.


Prečo zabudnúť na plechovku od piva

Počas pečenia sa z plechu odlupuje farba a lak. Tieto chemikálie sa ľahko prenesú aj na mäso as ním do vášho žalúdka. A to už neznie tak lákavo ani bezpečne. Navyše manipulácia s vriacou plechovkou tiež nie je najbezpečnejšia.

Použite radšej stojan


Už žiadne pečenie na hliníkových lakovaných plechovkách od piva. Vyskúšajte stojan na grilovanie kurčaťa , ktorý sa hodí ako do rúry, tak do uzavretého grilu. Stojan má praktické držadlo pre ľahké a bezpečné prenášanie a je možné ho umývať v umývačke riadu.


Kurča grilované na stojane s gratinovanými zemiakmi so slaninou


Potrebujete:

  • celé stredne veľké kura
  • soľ
  • zmes korenia na kuracie mäso
  • maslo
  • 1 kg nových zemiakov
  • 80 g slaniny
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 smotana na šľahanie
  • 100 ml mlieka
  • štipka muškátového orieška

Postup

  1. Kurča umyte, osušte a poriadne nasolíte zhora aj zvnútra. Potom ho nechajte odležať aspoň 2 hodiny v chladničke, najlepšie cez noc.
  1. Odležané kura posaďte na stojan a pečte v uzavretom grile alebo v rúre na 180 stupňov cca 60 až 80 minút podľa výkonu rúry.
  1. V miske si rozpustite maslo a zmiešajte so soľou a zmesou korenia na kuracie mäso.

TIP: Vyskúšajte naše vlastné grilovacie korenie na kuracie
Zmiešali sme tie najlepšie byliny a pokvapkali ich trochou oleja, aby grilované kuracie získalo nezameniteľnú chuť.

  1. Počas pečenia tak päťkrát celé kurča potrite pripravenou zmesou.
  1. Upečené kura vytiahneme a necháme 10 minút odstáť a opatrne vyberieme zo stojana. Nakoniec ešte prelejeme výpekom.

TIP: Kurča nepečieme príliš sprudka, aby sa vo vnútri dobre prepieklo a ani príliš dlho, aby mäso nezostalo suché.


Ako na gratinované zemiaky so slaninou



  1. Umyté a usušené zemiaky nelúpte, ale nakrájajte na tenké plátky. Slaninu nakrájajte na kocky, cibuľu na polkolieska a cesnak prelisujte.
  1. Zapekaciu misu vymažte maslom a dovnútra navrstvite všetky ingrediencie. Osoľte a okoreňte.
  1. Smotanu mlieko a muškátový oriešok priveďte do varu a polejte nimi zemiaky.
  1. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 45 minút pri teplote 180 °C.