Recept: hovězí steak na pánvi, co má šťávu!

Možno ste už počuli hlášku Moje obľúbené zviera je steak”. To hovoria ľudia , ktorí už mali tú česť jesť dokonale šťavnatý steak ako od šéfkuchára. No a teraz vám prezradíme recept, ako ho pripraviť doma na panvici. Žiadnym iným jedlom si na Valentína pri svojej polovičke takto ako plhnete .

Čo vám pri príprave steakov pomôže uspieť?

Liatinová panvica _

Potrebujete poriadne náčinie. Liatinová panvica je stávkou na istotu, pretože výborne vedie teplo a rozpálite ju na vysokú teplotu. Steak jednoducho neurobíte na malej panvici na palacinky. Musí sa do nej vliezť pekne celý.

Poriadne kliešte _

Steak nie je balón na prepichnutím nepraskne, ani z neho nevytečie všetky šťavy . ALE, o nejakú tú šťavičku rozhodne prídete. Preto je oveľa lepšie vziať do rúk poriadne kliešte.

Kuchynský teplomer ra stopky

Steak je citlivý na teplotu, preto je vpichovací kuchynský teplomer polovicou úspechu. Tak é je potrebné stopovať čas. Keď chcete byť v kuchyni štýlový, môžete použiť minútovník, ale bežným smrteľníkom stačia aj stopky na mobile.

Dobr é rady od mäsiarov

  • Na steak vyberajte vyzreté a tučnejšie hovädzie. Lahôdkou sú steaky zo sviečkovej alebo z roštenka . Môžete vš ak použiť aj stehno, krk či pupok.
  • Hrúbka mäsa v surovom stave by mala byť minimálne 3 centimetre. Kuchárskou (ale aj valentínskou) terminológiou "tak na 2 prsty" .
  • Steaky vždy pečte samostatne. Nie sú to rezne, ktorých na panvicu naukladáte, koľko sa ich tam zmestí.
  • Každý 1 cm steaku potrebuje cca 1 minútu pečenia na panvici.

Ako pripraviť steak na pi nvi

Stačí vám 5 ingrediencí

  • Poriadny kus mäsa
  • Soľ
  • Korenie
  • Maslo
  • Olej (ideálne repkový, ten znesie aj vysokú teplotu a len tak sa neprepáli)

1. Predhriatie: Mäso najskôr temperujte

To znamená, že mäso vyberte z chladničky a pár hodín ho necháte vonku temperovať na izbovú teplotu.

2. Šťastie praje pripraveným, alebo predhra

Zapnite si rúru na 150 ° C.

Rozpáľte panvicu, až sa z nej začne málinko fajčiť.

Medzitým si steak os šte a mäso pekne namasírujte z oboch strán olejom. Predsa je ten Valentín. Zatiaľ ho ale nekrájajte, ani nesoľte.

3. Mäso sprudka opečte zhruba 2 minúty z každ ej strany. Šup s ním na panvicu

Pozor v akom tvare ho položíte na panvicu, tak bude vyzerať aj na tanieri, tak sa nebojte steak vziať do rúk a trošku ho vytvarovať. Behom opekania so steakom nič nerobte. Potom ho kliešťami odlepte z panvy a oto číta na druhú stranu.

4. Ešte nie je hotové! Steak nechajte dôjsť v rúry

Na steak položte kúsok masla, zabaľte ho do alobalu a šup s ním do rúry na 150 °C.


Na ako dlho?

To závisí od toho, či chcete steak Rare (potom 2-3 minúty), Medium (5-6 minút) alebo Well done (8-10 minút).

5. Kto počká, ten sa dočká 

Zásadný je steak okamžite po vybratí z rúry neserví rovať. Doprajte mu desaťminútov é ho šofíra a prikryte ho zľahka alobalom. Ešte pred tým ho môžete dochutiť soľou a korením z mlynčeka.

Steak môžete podávať s grilovanou zeleninkou alebo pečenými zemiakmi s bylinkami.

Tak a to by bolo všetko. A nezabudnite si doma robiť steaky častejšie než len na Valentý na . :)

 Zdroj foto: pixabay.com, pexels.com