Pozerať sa cez sklenené dvierka rúry na kuracie stehienka zavesené na stojane je gastronomická rozprávka. Výpok kvapká do mištičky, paličky sa prepekajú rovnomerne a na povrchu vidieť chrumkavú kôrku. Už sa vám zbiehajú sliny? Počkajte, kým ochutnáte.
Prečo piecť kuracie na stojane
Praktický stojan je nedoceniteľný pomocník na grilovanie alebo pečenie až 12 kúskov kurčaťa. Zaistí rovnomerné grilovanie bez nutnosti otáčania.
Stojan obsahuje misku na odkvapkávanie výpeku a marinády a šikovné postranné úchyty. Po upečení je možné štýlovo servírovať aj so stojanom rovno na stôl.
RÖSLE STOJAN NA KuraCIE KÚSKY
Chrumkavé kuracie stehná s bylinkovým dipom pečené na stojane
Potrebujete
- kuracie stehná
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice medu
- 2 lyžice údené mletej papriky
- 8 lyžíc olivového oleja
- 1 lyžicu mletej rasce
- soľ
Na bylinkový dip:
- 1 biely jogurt
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 jarnej cibuľky
- hrsť čerstvých byliniek, ako sú bazalka, petržlen či mäta (alebo 2 lyžice sušených byliniek)
- citrónovú šťavu podľa chuti
- soľ
- korenie
TIP: Vyskúšajte naše vlastné grilovacie korenie na kuracie
Zmiešali sme tie najlepšie byliny a pokvapkali ich trochou oleja, aby grilované kuracie získalo nezameniteľnú chuť.
Postup:
- Stehná najskôr dôkladne umyjeme a osušíme papierovou utierkou.
- V menšej mise premiešame olivový olej s pretlačeným cesnakom, mletou rascou, medom, údenou paprikou a rozmarínom.
- Stehná namočíme do zmesi a zavesíme na stojan a necháme piecť.
- Mäso buď pečieme v rúre pri teplote 200 °C alebo na grile.
- Medzitým si pripravíme dip. Do bieleho jogurtu prelisujeme cesnak a pridáme nasekanú jarnú cibuľku a bylinky podľa chuti. Pokvapkáme citrónovou šťavou, dosolíme a dokoreníme.
- Keď sú stehienka hotové, stojan vytiahneme a servírujeme rovno na stole.
Dobrú chuť. :)