Jak vybrat gril na dřevěné uhlí? Známe 5 nejdůležitějších parametrů

Rozhodli ste sa ísť pri výbere vášho nového grilu klasickou cestou a zvolili ste si gril na drevené uhlie. Výborne. Pokiaľ si stále nie ste istí, či ste zvolili správne, odporúčame náš článok , ktorý vám pomôže vybrať medzi grilmi na drevené uhlie, plyn a elektrinu variant, ktorý bude najlepšie zodpovedať vašim potrebám.

Každopádne pokiaľ ste sa už rozhodli, že gril na uhlie či brikety vyhovuje vašim požiadavkám a vyberáte z pestrej ponuky a neviete podľa akých parametrov sa rozhodnúť, spísali sme pre vás niekoľko zásadných bodov, ktoré by ste mali vziať pri výbere do úvahy:

Stabilita a pevnosť konštrukcie

Na trhu existuje množstvo variantov ľahkých grilov na drevené uhlie a obzvlášť pokiaľ máte ambíciu so svojím grilom občas vyraziť na cesty autom či karavanom, budú pre vás jeho rozmery a váha podstatným kritériom. Avšak nie vždy ide nízka váha ruka v ruke s pevnosťou konštrukcie, preto tomuto parametru venujte náležitú pozornosť. Nekvalitný spoj alebo materiál nielenže vám môže pokaziť grilovanie, ale rozžeravené uhlie môže spôsobiť ďalšiu škodu alebo nedajbože úraz. Premýšľajte aj nad manipuláciou s grilom – bude stáť stále na rovnakom mieste pod strechou, alebo ho budete zakaždým upratovať? Zvážte preto, či by vám manipuláciu neuľahčili kolieska.

Grilovacia výška

Pri nákupe je dobré myslieť aj na to, aby sa vám gril dobre obsluhoval. Skláňať sa čo chvíľu k malému vedierkovému grilu, aby ste obrátili jedlo nie je pre každého. Alebo máte doma miláčikov či malé deti, ktorí sa radi premenujú okolo grilu? Potom zvážte, či by pre vás nebol lepší variant vyššieho grilu ako z hľadiska obsluhy, tak aj bezpečnosti. Nízke grily majú naopak výhodu vo svojej skladnosti, ktorú oceníte práve pri cestovaní, alebo pokiaľ máte vyvýšené miesto, kam môžete doma gril usadiť.

Bez veka ani ranu

Veko je štandardnou súčasťou každého dobrého grilu. Nielenže vďaka nemu môžete po skončení grilovania bez obáv nechať gril vyhasnúť, ale je neoceniteľným pomocníkom aj počas samotného procesu grilovania. Najmä v prípade, že chcete vyskúšať tzv. nepriame grilovanie (napríklad pomocou misy na hydinu Petromax ) alebo zauzovanie. Neopomenuteľnou výhodou veka je aj menšia spotreba uhlia, koniec koncov na hrniec tiež dávate pokrievku, no nie?

Každé dobré veko je opatrené aj dierami pre správnu ventiláciu vzduchu, teplomerom (pozor na čitateľnosť aj po dlhšej dobe používania) a madlom, ktoré sa nebude počas procesu grilovania zbytočne zahrievať.

Vzduch dovnútra, popol von!

Pre dobrý gril na drevené uhlie je alfou a omegou systém prívodu a cirkulácie vzduchu a systém na zachytávanie popola. Niektoré grily využívajú variant integrovaného vetráka , ktorý uľahčuje cirkuláciu, iné grily majú zase spojený systém ventilácie s ovládaním spodného roštu , takže jedným pohybom nielenže otvoríte prívod vzduchu, ale zbavíte sa aj vyhoreného uhlia. Myslite preto pri výbere vášho nového grilu aj na fázu po grilovaní, aby ste nemuseli triasť celým grilom v snahe dostať z neho zvyšky popola ako sused s lacným liatinovým grilom zo supermarketu.

Nezabúdajte ani na rošt

Ten je koniec koncov hlavnou styčnou plochou grilu s jedlom. Je teda vhodné uvažovať ako o kvalite jeho spracovania, tak o schopnosti akumulovať a odovzdávať teplo. Väčšina grilov je opatrená nerezovým alebo oceľovým roštom, ale niektoré firmy ponúkajú aj liatinové rošty. Výhodou nerezových a oceľových roštov je ľahká údržba, len pozor na kvalitu spracovania pri niektorých lacnejších griloch. Liatinový rošt má lepšiu schopnosť akumulácie tepla a vďaka masívnejšej konštrukcii tiež výraznejší odtlačok mriežky na jedle. Je ale mierne náročnejší na údržbu.

Nemenej podstatnou vecou je tiež manipulácia s roštom – myslite na to, že prvá várka uhlia nemusí vystačiť na celé večerné grilovanie a budete musieť prikladať, preto by mal rošt mať možnosť jednoduchej manipulácie.

Ako napríklad rošty od Outdoor Chef, ktoré majú v balení pribalený takýto zdvihák, pre ľahkú manipuláciu.

Zdvihák roštu Outdoorchef