Jak vybrat plynový gril? Ohlídejte si výkon a počet hořáků
Keď to s grilovaním myslíte vážne

Príde vám jedno víkendové grilovanie v týždni málo? Nemáte trpezlivosť čakať kým sa rozohrejú brikety a idete radšej rovno na vec? Alebo sa vyžívate v grilovaní pre širšiu rodinu, či rovno všetkých susedov? Potom ste dosť pravdepodobne už premýšľali o tom, že si zaobstaráte plynový gril. Potrebujete sa uistiť, že je práve plyn tou správnou voľbou pre vás? Čítajte ďalej.


Pokiaľ stále zvažujete, či by nebol lepší gril na elektrinu či uhlie, prečítajte si viac informácií v našom porovnávacom článku.


Plynové grily sa tešia stále väčšej obľube o pravidelných vyznávačov grilovania. Navzory tomu, že ich obstarávacia cena je väčšinou vyššia ako pri griloch na drevené uhlie, ich prevádzka je naopak lacnejšia (bežná proban-butánová fľaša vám vydrží aspoň 5 hodín čistého grilovacieho času).


Ohrev pomocou lávových kameňov je dnes už mierne na ústupe. Akokoľvek má táto technológia svoje prednosti, niektoré jej negatíva hrajú proti nej - plyn ohrieva najskôr kamene a tie až mäso, teda nejde o príliš efektívnu metódu; kamene sa musia čas od času obnoviť, čo predstavuje ďalšie náklady na údržbu grilu. Najväčším „lávovým kameňom úrazu“ je ale stekajúci tuk, ktorý môže spôsobiť vznietenie a pokazí vám tak prinajmenšom večeru, ak nie horšie…


Moderné grily sa tak spoliehajú skôr na rošt či mriežku z liatiny alebo ocele. Horáky sú potom často umiestnené z boku (ztv. RBS systém - radiant burner systém) a teplo sa v grile odráža od spodných oceľových plátov, ktoré zároveň dotvárajú klasickú vôňu grilovania cez odkvapkávajúci tuk. Ten potom bezpečne steká do pripravenej nádobky v spodnej časti. Nezabudnite sa zamerať aj na aspekt upratovania po grilovaní.



Ďalšou nezanedbateľnou výhodou plynového grilu oproti uhliu je možnosť regulácie teploty a jej stálosť. Pokiaľ nepatríte medzi alchymistov, ktorí sa radi hrajú s rozpaľovaním uhlia a jeho doplňovaním, túto vlastnosť určite oceníte. Predsa len na grile na uhlie vyžaduje odhad správnej teploty trošku skúsenosti a zručnosti, aby ste jedlo rýchlo nespálili alebo naopak nepiekli zbytočne dlho. Pri plynovej verzii grilu vám táto starosť z väčšej časti odpadá.


Ťažká váha medzi grilmi


Plynový gril musí mať čo najbyteľnejšiu konštrukciu az toho titulu nebude väčšinou najľahší v porovnaní s ostatnými druhmi grilov. Berte teda do úvahy kde bude váš gril stáť – bude to na jednom mieste, alebo ho budete presúvať? Zvážte preto, či nebude lepší variant s kolieskami. Zvážte tiež ako veľmi budete gril vystavovať nepriazni počasia a či tomu zodpovedá jeho celková konštrukcia.



Detaily, na ktoré sa oplatí nezabudnúť


Plynové grily sa ponúkajú v obrie palete veľkostí a rozsahu vybavenia. Niektoré veci sú samozrejmosť alebo skôr nutnosť, niektoré luxus, na ktorý si ale rýchlo zvyknete.


Výhodné sú napríklad odkladacie plochy, kam môžete odložiť hotové jedlo a udržiavať ho v teple, pokiaľ sú hostia napríklad aktuálne zabraní do inej zábavy.


Štandardom je dobré veko s kvalitným teplomerom, ktoré vám umožní strážiť teplotu.


Medzi pokročilé vychytávky vyšších variantov grilov potom môže patriť prídavný horák na boku, ktorý môžete použiť na varenie – napríklad omáčky na rovničky, predvariť si pred grilovaním kukuricu a množstvo ďalších vecí.


Kým nás záručná doba nerozdelí


Plynový gril znamená vážny vzťah. Nie je to len jednorazovka, ktorú po sezóne postavíte k smetiaku. Už kvôli jeho spomínaným rozmerom a vyššej obstarávacej cene by vám mal minimálne pár sezón vydržať. A dosť pravdepodobne prežije záručnú dobu (kvalitní výrobcovia dávajú samozrejme záruku nad rámec povinných 2 rokov) a je celkom dobre možné, že sa na ňom môže niečo opotrebovať alebo pokaziť a vy potom budete musieť riešiť servis či opravu. Vyberajte preto tak, aby sa aj v tejto fáze všetko obišlo bez zbytočných starostí s dostupnosťou pozáručného servisu a váš plynový gril mohol ďalej dominovať vašej záhrade.