Jak vybrat elektrický gril? Zásadní je příkon a velikost grilovací plochy

Elektrický gril je často neprávom prehliadaným variantom prípravy pokrmov na grile. Možno nie je nejde o najpoetickejší spôsob grilovania, ale rozhodne patrí medzi najviac bezstarostnú formu ohrevu. Jeho hlavnou výhodou je, že nákupom elektrického grilu vám dá sa povedať končí výdavky (áno, vieme, že gril spotrebováva elektrinu, ale v porovnaní s briketami alebo plynovou fliaš ide skôr o zanedbateľné náklady). Rozhodne treba spomenúť aj ľahkú manipuláciu pokiaľ gril často prevážate, alebo sa jednoducho len potrebujete schovať pod strechu kvôli nevyspytateľnému počasiu.


Rovnako ako všetky formy grilov má aj elektrický gril svoje prednosti a tienisté stránky. Záleží viac ale na vašich potrebách a prianiach, pretože vplyv na konečnú chuť jedla je minimálny v porovnaní s plynom aj uhlím.


BOX: Ak si nie ste istí výhodami jednotlivých typov grilov, mrknite na náš porovnávací článok vlastností grilov na plyn, drevené uhlie a elektrinu [link].


V prípade, že ste už ste začali vážne premýšľať o obstaraní grilu na elektrinu, predpokladáme, že ste človek, ktorý chce mať so samotnou prípravou grilovania čo najmenej starostí. Či už je to preto, že na balkóne svojho bytu nemôžete susedov obťažovať dymom, alebo by ste na ňom zakopávali o rozmerný plynový gril. Možno je to aj preto, že radšej viac energie venujete príprave samotného jedla. Či už je to čokoľvek z vyššie uvedeného, ​​alebo len hľadáte alternatívu pre rýchle grilovanie aj o všedné dni, elektrický gril vám splní vaše potreby. Ak si správne vyberiete…


Záhradný, stolný, otvorený, kontaktný, Raclette… ktorý vybrať?


Pri výbere typu elektrického grilu je opäť jednoduchá otázka, ako bude prebiehať vaše bežné grilovanie a druhy potravín, ktoré budete najčastejšie pripravovať. Vybrať si môžete buď stolný gril, kde môžete grilovať buď sami, alebo rovno urobte grilovacie párty v kórejskom štýle, kde si každý griluje jedlo sám. Špecifickou kategóriou je potom Raclette gril vytvorený tak, aby z grilovania urobil ústrednú tému vašej párty.


Pokiaľ disponujete záhradou alebo väčšou terasou, nie je od veci ísť variantom vonkajšieho elektrického grilu s vlastným stojanom. Výhodou je tiež to, že mnoho záhradných elektrických grilov ponúka možnosť odpojiť stojan a razom máte na svete stolný gril.


Ak máte vybrané medzi stolným a vonkajším grilom, pokračujeme ďalej vo výbere: elektrické grily sa vyrábajú v otvorenom variante (1 rošt) alebo kontaktnej verzii, ktorá ponúka ohrev z oboch strán. Benefitom kontaktného grilu sú jednak jeho kompaktné rozmery, niektorí výrobcovia ponúkajú taktiež možnosť rozložiť gril a tým zdvojnásobiť grilovaciu plochu (zamerajte sa ale na odvod omastku z hornej platničky!). Pri voľbe kontaktného grilu dbajte na to, aby sa nejednalo o tzv. "V-variant" (pripomína klasický sendvičovač), ale horná časť grilu dosadala na jedlo súmerne, čím dosiahnete rovnomerné opekanie jedla.





Nech máte pod vekom dosť koní!

Dostatočný výkon je alfou a omegou dobrého elektrického grilu. Bez neho sa vaše grilovanie najmä v chladnejšom počasí môže premeniť na čakanie na Godota - hostia s prázdnymi žalúdkami a jedlo sa nie a nie poriadne prepiecť. Minimálny výkon elektrického grilu by mal dosahovať aspoň 1400 – 15000 Wattov.


Aj keď elektrický gril nie je príliš vhodný na vonkajšie grilovanie za chladnejšieho počasia, práve kvôli možnému nedostatku výkonu, dokáže vám to vynahradiť - stačí ho umiestniť pod digestor v kuchyni a môžete ho používať celoročne.


Práve pri elektrickom grile sa oplatí nezabúdať na veko, ktoré by malo byť súčasťou každého dobrého grilu. Práve to vám umožní grilovať s menším únikom tepla.


Komfortnú teplotu a rýchle rozohriatie grilu vám pomôže nastaviť reguláciu teploty s plynulým nastavením kolieskom, vďaka ktorému vyberiete ideálny výkon s väčšou presnosťou ako pri krokovom nastavení (1,2,3 alebo low-mid-high).


Jednoduchý na údržbu

Najväčšou devízou elektrického grilu sú jeho jednoduché ovládanie a údržba. Myslite na to, aby ste kvôli každému grilovaniu nemuseli naťahovať predlžovačku cez celú záhradu a potom máte vyhrané. Omastok z grilovania vám ľahko stečie do záchytnej nádobky, jednoduchým tlačidlom máte vypnuté a nemusíte čakať, až vyhasne uhlie.


Veľkým plus je potom umývateľnosť niektorých typov roštov elektrických grilov priamo v umývačke riadu, ktorá vás zbaví zostávajúcich starostí s upratovaním. Než ale rošt dáte do umývačky, dobre si preštudujte návod, či je váš typ grilu na tento druh čistenia vhodný.