Jak správně čistit gril? Stačí dodržet tento jednoduchý postup

Čistenie grilu patrí medzi pravdepodobne najmenej zábavnú časť celého grilovania. Ste dobre najedení, hostia spokojní, posedávate či popíjate a do čistiacej akcie sa vám najskôr dvakrát nechce. Ak potrebujete mentálnu berličku, aby ste sa na čistenie vybičovali, skúste sa na to pozerať tak, že už de facto začínate ďalšie grilovanie a nabudúce už dôjdete ku grilu, ktorý stačí už len rozohriať. Aj pre grily totiž platí, že čistota je pol zdravia.

Ďalším faktorom, ktorý by vás mohol povzbudiť je, že so správnym náradím nie je proces čistenia grilu nijako náročný. Len musíte vedieť, čo robíte a čo si k vášmu grilu môžete dovoliť.

Ideálnym momentom na proces čistenia grilu je práve čas potom, čo ste dogrilovali posledný kus jedla – gril ešte naposledy poriadne rozpáľte a ešte z teplého roštu ľahšie odstránite zvyšky jedla kefou. Rovnaký proces môžete zopakovať aj pred každým grilovaním.

 

Kefa je kamarát

Pre väčšinu typov grilov a grilovacích mriežok si často vystačíte iba s dobrou kefou, ktorá mechanicky dokáže odstrániť nečistoty aj bez použitia chémie a strachu z poškodenia mriežky. Paleta ich ponuky je samozrejme veľmi pestrá a záleží aj na vašich preferenciách. Vo všeobecnosti nič nepokazíte, ak budete používať kefu od rovnakého výrobcu, ako je váš gril. Nie všetci výrobcovia ale ponúkajú aj tento druh príslušenstva, tak je dobré poznať pár vecí.

  • Šírku kefy voľte adekvátne k veľkosti vášho roštu.
  • Nezabúdajte, že je gril rozpálený! Dlhšia kefa vám dovolí vyhnúť sa pri čistení žiaru z neho.
  • Na mriežku grilov na drevené uhlie si väčšinou vystačíte s kefou typu triangel , ktorá sa perfektne hodí na odstraňovanie nečistôt z nerezových mriežok.
  • Pri plynových griloch je treba čistiť aj horák, aby ste udržali stály rozvod tepla.
  • Škrabka na druhom konci kefy vám pomôže vyčistiť dno grilu.
  • S čím si neporadí kefu, odstráni hubka na čistenie grilu s hrubou stranou na rošt a jemnou na čistenie a leštenie povrchu grilu.

Ako vyčistiť gril v 5 jednoduchých krokoch

  1. Rozohrejte gril a jeho mriežku na vysokú teplotu (ideálne na konci grilovania)
  2. Mriežku postriekajte zmesou vody a tuku alebo prípravkom na čistenie grilu.
  3. Vhodnou kefou mechanicky odstráňte nečistoty.
  4. Po vychladnutí mriežku opláchnite vodou (trošku saponátu nie je na závadu, umývačke sa vyhnite).
  5. Osušený rošt ošetrite olejom.

Pozor na liatinu

Rovnako ako pri liatinovom riade je aj pri čistení liatinovej mriežky grilu dobré mať sa na pozore, pretože intenzívnym mechanickým čistením liatinového roštu by mohlo dôjsť k poškodeniu povrchovej úpravy a následnej korózii. Na čistenie liatiny voľte radšej kefu s mosadznými ako oceľovými štetinami, ktoré sú jemnejšie a nehrozí tak poškriabaniu liatiny. Po čistení rovnako ako u liatinového riadu nič nepokazíte, pokiaľ liatinu ošetríte olejom.

 

Ako odstraňovať mastnotu?

Proces čistenia grilu je dobré vykonávať vždy na zahriatom grile. Nechajte gril poriadne rozohriať a potom mriežku nastriekajte zmesou vody a tuku (pomôže rozprašovač) alebo špeciálny čistič na gril od firmy Lotusgril . Potom gril nechajte ešte chvíľku hriať a následne odstráňte nečistoty mechanicky za pomoci kefy. Samotné čistenie vám potom zaberie viac-menej len pár sekúnd a výsledok sa vám bohato vráti na výsledku grilovania. Nepodceňujte preto prípravu!

 

A čo saponáty a umývačka?

Niektoré mriežky najmä elektrických grilov je možné čistiť priamo v umývačke. Rozhodne to však neplatí pre všetky typy mriežok, preto sa vždy riaďte návodom výrobcu k vášmu konkrétnemu typu grilu.

Saponáty všeobecne tiež nie sú nutné, pokiaľ dodržujete pravidelný postup čistenia popísaný vyššie. Samotný saponát v kombinácii s ručným umývaním určite predstavuje menšie zlo, než je umývanie roštu v umývačke, ale ide skôr o núdzový variant, ktorý sa skôr neodporúča už preto, že nejde dosť dobre robiť s rozpálenou mriežkou.