Venkovní topidla. Jaký je mezi nimi rozdíl a které sedne vám?

Vonkajšie ohrievače - superhrdinovia temných sychravých večerov. Ktorý pomôže vám?

Zachráni vám zdravie, kožu a niekedy doslova aj zadok. Nie nadarmo sa hovorí, že všetci hrdinovia nosia kapucňu. 

Ak ste už strávili nejaký ten večer na terase zabalení do deky, najskôr vám prišlo na myseľ, že by ste si mohli zaobstarať vonkajšie vykurovacie teleso . Pokiaľ chcete poznať pre a proti jednotlivých variantov, pokračujte v čítaní.

Plynové ohrievače

Zrejme ste sa s nimi už stretli v záhradke nejakej reštaurácie – väčšinou nerezová konštrukcia pripomínajúca lampu, ktorá vo svojej spodnej časti ukrýva propán-butánovú bombu a svojim klobúkom vás hreje do chrbta. Okrem veľmi rozšírenej "stĺpovej" konštrukcie sú ponúkané aj vo forme pyramíd, stolných či samostojných variantoch .

Hlavnou výhodou plynových ohrievačov sú najmä nízke prevádzkové náklady, vysoký výkon a ich mobilita . Väčšina ohrievačov je opatrená kolieskami , ktoré uľahčujú manipuláciu s nimi. Veľkú časť váhy plynového ohrievača tvorí samotná plynová fľaša . Je teda na mieste zvážiť, či má pre vás prednosť jednoduchá manipulácia, alebo výdrž fľaše v ohrievači.

Plynová fľaša je alfou a omegou ohrievača - pokiaľ vám dôjde a nemáte po ruke rezervnú, s teplom sa môžete rozlúčiť. Je dobré mať to na pamäti napríklad ak v najbližšom okolí nemáte možnosť ľahko zaobstarať náhradné (odrezané chaty atp.).

Dôležitou podmienkou pre používanie plynových ohrievačov je dobre vetraná miestnosť . Preto sa dobre hodí na balkóny, terasy či vonkajšie akcie v party stanoch . Neodporúčali by sme ho naopak napríklad na zimnú záhradu a uzavretých priestorov všeobecne.

Niektoré ohrievače ponúkajú možnosť nastaviteľnej výšky a smeru tepelného zdroja . Pokiaľ máte obavy z používania propán-butánu, každý lepší ohrievač je vybavený systémom, ktorý automaticky uzavrie jeho prívod v prípade prevrhnutia ohrievača, alebo zhasnutia plameňa.

Elektrické ohrievače

Ohrievače s vykurovacou elektrickou špirálou sú vhodným variantom, pokiaľ hľadáte bezúdržbovú cestu ohrevu. Ohrievač ohrieva špirálou vzduch a šíri ho do miestnosti (pri niektorých variantoch je podporené vetrákom, pozor na jeho hlučnosť). Ide teda o veľmi jednoduchú a bezpečnú cestu ohrevu skôr menších miestností , ktoré nie sú príliš často využívané. Typickým príkladom použitia elektrických ohrievačov sú tak chaty a ich verandy .

Medzi často spomínané nedostatky, ktoré hrajú proti elektrickým ohrievačom, patria najmä vyššie náklady na prevádzku (v porovnaní s prevádzkovými nákladmi plynových ohrievačov) a závislosť na zdroji elektriny , ktoré tento typ ohrievačov predurčujú skôr pre interiéry . 

Výhody, ktoré naopak ponúka, sú vo väčšine prípadov nižšie obstarávacie náklady a zároveň dizajnové hľadisko. Vyrába sa napríklad v kombinácii so svetlom , takže ho ľahko zavesíte nad stôl, kde môže esteticky dotvárať vzhľad vašej terasy .

Manipulácia a nasmerovanie tepelného zdroja tam, kam práve potrebujete, sú tiež parametre, kde majú elektrické ohrievače navrch.

Infražiariče

Špecifickou kategóriou elektrických ohrievačov sú potom tie, ktoré využívajú princíp ohrevu pomocou UV lúčov , ktoré vysielajú do svojho okolia. Neohrievajú tak samotný vzduch, ale pevné častice. Ide tak o veľmi rýchly a zároveň príjemný spôsob ohrevu obdobný prenosu tepla tak, ako ho poznáme od slnečných lúčov. Navyše vďaka princípu svojho fungovania ohrieva až na vzdialenosť niekoľkých metrov .

Vzhľadom k tomu, že ide viac-menej stále o podkategóriu elektrických ohrievačov, musíte mať na pamäti, že bez zásuvky a elektriny vám teplo nebude a tým sa vám mierne znižuje akčný rádius manipulácie s ohrievačom.

Ohnisko

Pri vymenovávaní zdrojov tepla nesmieme zabudnúť ani na starý dobrý oheň. Možno nie je tak bezúdržbový ako elektrické ohrievače, ale okrem tepla z neho sála aj najviac atmosféry . Nehodí sa pre uzavreté priestory, ale vynahradí vám to svojou mobilitou . Navyše napríklad také nerezové ohnisko Petromax Pyron vám poslúži ako ohrievač aj vonkajšia kuchyňa .